Антитела от акула с потенциал за борба с рака

    Уникално антитяло, което се открива само в кръвта на акулите, има потенциала да се окаже мощно средство за борба с рака на гърдата. Учени твърдят, че антитяло с наименованието IgNAR (т.нар. тежковерижно антитяло), може да бъде използвано за спиране нарастването на ракови клетки и за разработване на нови лекарства срещу болестта.
    Учени от Университета в Абърдийн започват тригодишно изследване с цел да разберат на какво точно са способни тези антитела. Изследването е спонсорирано от Международната Асоциация за Ракови Изследвания
антитяло, акула, рак, IgNAR
IgNAR (тубуларната структура), прикрепено към лизозимен антиген
    Изследването ще бъде концентрирано върху две ключови молекули - HER2 и HER3. Това са рецепторни молекули, локализирани върху клетъчната мембрана на раковите клетки. Когато двете молекули се свържат, това е сигнал за раковите клетки да нарастват и да се делят. Учените искат да разберат дали е възможно IgNAR антителата са способни да блокират работата на HER2 и HER3, и по този начин да спрат изпращането на сигнал за растеж и делене.
    Д-р Хелън Дули (Helen Dooley) от Университета в Абърдийн е била избрана да води изследването. Според нея: "IgNAR антителата са интересни, защото се свързват с мишени като бактерии и вируси по начин, коренно различен от този на човешките антитела. Контактната им зона е много по-малка, съответно могат да се прикрепят към много по-малки пространства, което е невъзможно за човешките антитела. Ние вярваме, че можем да се възползваме от тази уникална способност за слепване на IgNAR и да го използваме, за да спрем HER2 и HER3 молекулите от работа, респективно и да възпрепятстваме деленето на раковите клетки."
Ракът на гърдата е най-разпространеният тип рак във Великобритания. От диагностицираните с болестта, 85% живеят поне още 5 години след диагнозата, а 75% - още 10 години след това.
Надеждите са, че нови лекарства, базирани на IgNAR антителата биха могли да удължат до голяма степен живота на болните, както и да предотвратят развиването на болестта.
HER2 молекулите са срещани в много висока честота при пациенти, болни от HER2-положителен рак на гърдата, който засяга около 1/4 от болните от рак на гърдата. Този тип рак се третира относително успешно с лекарства, но увеличаващата се резистентност към тях става все по-голям проблем. Което, от своя страна, увеличава необходимостта от ефективна терапия.

източник: 33rdsquare

Коментари