Аквапоника - животински компонент

    Сладководни риби са най-често отглежданите в една аквапонна система животни, като в редки случаи се отглеждат и сладководни раци и скариди. Най-популярният вид риба в аквапониката е тилапия, други използвани видове са барамунди (Lates calcarifer), сребрист костур (Bidyanus bidyanus), някои видове сом (Tandanus tandanus), нефритен костур (Scortum barcoo) и треска Мъри (Maccullochella peelii).
    По същество животинският компонент не се различава принципно от аквакултурите, предназначени за отглеждане на животни (някои аквакултури са предназначени за отглеждане на макро-водорасли). Просто обяснено, това е контейнер с вода, в който се отглеждат водните организми. Съществуват няколко основни метода за отглеждане на аквакултури, като аквапониката използва основно Рециркулационна Аквакултурна Система (РАС). РАС е система от контейнери и филтри, където водата е постоянно рециклирана и наблюдавана, за да се поддържат оптималните й качества целогодишно. За да се предотврати замърсяването на водата, тя е третирана механично за отстраняване на едрите частици и материя, и биологично, за обезвреждането на натрупаните токсични вещества.
аквапоника, животински компонент
    Водата се третира още с ултравиолетови лампи за дезинфектиране при необходимост, озониране и добавяне на кислород също са сред често срещаните методи за подобряване качеството на водата. Посредством РАС са преодолени някои от проблемите на конвенционалните аквакултури, като избягали риби (което може да наруши екологичното равновесие в един водоем), управлението на водния ресурс е по-добро и икономично, и навлизането на замърсители в системата е ограничено. Също така, подобрена е и ефективността на хранителния процес при рибите.
аквапоника, животински компонент
    Водата се филтрира регулярно, като в аквапониката като филтър служат корените на растенията, които усвояват азотните съставки и вредните за рибите вещества. Т.е. използва се естествен филтър, докато при липса на хидропонна под-система, водата на рибите се пречиства от изкуствен филтър.
аквапоника, животински компонент
    РАС са като цяло по-скъпи за поддръжка, което налага някои ограничения и ги прави подходящи за отделни процеси, като излюпване и съзряване на хайвера, отглеждане на ларви (образно казано, тъй като при рибата няма същински ларвален стадий, какъвто наблюдаваме при някои членестоноги и мекотели), специфични проучвания, поддържане на свободни от патогени култури, добив на хайвер и отглеждане на декоративни риби.
аквапоника, животински компонент
    Аквакултурите са древен метод за производство на храна, обединяващ много методики, ценни биологични видове и локални особености. По тази причина ще бъдат разгледани подробно в отделен раздел, тук е описана частта, засягаща аквапониката.

източник: wikipedia

Коментари