Експеримент: Почва vs. Хидропоника
Хидропониката като алтернатива на традиционното земеделие набира все по-голяма популярност поради редица предимства - контролираната среда улеснява многократно борбата с вредители и болести по растенията, многократно се понижава необходимостта от пестициди и хербициди, необходима е много по-малко вода и по-малко площ за отглеждането на растенията.
Нов процес ускорява производството на биодизел от водорасли
Денят, в който ще заменим обичайните горива с такива, произведени от водорасли, вече се появява на хоризонта, благодарение на технологичен процес, който превръща поток от концентрирани водорасли в нефтоподобна смес за по-малко от час.
Ферментация в производствата - винарство
Процесът на ферментация превръща захарите в гроздовите зърна в алкохолна напитка. По време на този процес дрождите трансформират захарите в етанол и въглероден двуокис, като температурата, скоростта на ферментация и нивото на кислорода във винената мъст са сред основните отчитани фактори.
Ферментация в производствата - водород, метан
Водород
Произвежда се при много видове ферментация (бутанолова, бутирова, глиоксилатна и пр.) като начин да се регенерира НАД+ от НАДН. Електроните са предадени на фередоксин (протеин, съдържащ желязо и сяра, който е отговорен за транспорта на електрони в редица метаболитни реакции), който след това е окислен от хидрогеназа (ензим), при което се отделя водород.
Ферментация - същност и видове
Ферментацията е метаболитен процес на превръщане на захари в киселини, газове и/или алкохол. Процесът е характерен за дрожди и бактерии, но също и за мускулните клетки при недостиг на кислород.
Аквапоника - бактериален компонент
Нитрификацията (превръщането на амоняка в нитрати) е ключов процес за една аквапонна система, тъй като по този начин се редуцира токсичността на местообитанието на рибите, от една страна, и се повишава усвояемостта на азот от растенията, от друга.
Аквапоника - животински компонент
Сладководни риби са най-често отглежданите в една аквапонна система животни, като в редки случаи се отглеждат и сладководни раци и скариди. Най-популярният вид риба в аквапониката е тилапия, други използвани видове са барамунди (Lates calcarifer), сребрист костур (Bidyanus bidyanus), някои видове сом (Tandanus tandanus), нефритен костур (Scortum barcoo) и треска Мъри (Maccullochella peelii).
Аквапоника - растителен компонент
По същество няма принципни различия с хидропонните култури, като най-съществената разлика е източникът на водата и хранителните вещества, разтворени в нея. А именно, воден разтвор на отпадните продукти от метаболизма на рибите.
Аквапоника - въведение
Това е метод за комбинирано производство на хранителни ресурси посредством хидропоника и аквакултури, който става особено популярен в последно време. Методът, наричан още "циркулационно рибовъдство", използва водата, в която са отглеждани риби или други водни животни, за отглеждане след това на растения.
Денят, в който ще заменим обичайните горива с такива, произведени от водорасли, вече се появява на хоризонта, благодарение на технологичен процес, който превръща поток от концентрирани водорасли в нефтоподобна смес за по-малко от час.
Ферментация в производствата - винарство
Процесът на ферментация превръща захарите в гроздовите зърна в алкохолна напитка. По време на този процес дрождите трансформират захарите в етанол и въглероден двуокис, като температурата, скоростта на ферментация и нивото на кислорода във винената мъст са сред основните отчитани фактори.
Ферментация в производствата - водород, метан
Водород
Произвежда се при много видове ферментация (бутанолова, бутирова, глиоксилатна и пр.) като начин да се регенерира НАД+ от НАДН. Електроните са предадени на фередоксин (протеин, съдържащ желязо и сяра, който е отговорен за транспорта на електрони в редица метаболитни реакции), който след това е окислен от хидрогеназа (ензим), при което се отделя водород.
Ферментация - същност и видове
Ферментацията е метаболитен процес на превръщане на захари в киселини, газове и/или алкохол. Процесът е характерен за дрожди и бактерии, но също и за мускулните клетки при недостиг на кислород.
Аквапоника - бактериален компонент
Нитрификацията (превръщането на амоняка в нитрати) е ключов процес за една аквапонна система, тъй като по този начин се редуцира токсичността на местообитанието на рибите, от една страна, и се повишава усвояемостта на азот от растенията, от друга.
Аквапоника - животински компонент
Сладководни риби са най-често отглежданите в една аквапонна система животни, като в редки случаи се отглеждат и сладководни раци и скариди. Най-популярният вид риба в аквапониката е тилапия, други използвани видове са барамунди (Lates calcarifer), сребрист костур (Bidyanus bidyanus), някои видове сом (Tandanus tandanus), нефритен костур (Scortum barcoo) и треска Мъри (Maccullochella peelii).
Аквапоника - растителен компонент
По същество няма принципни различия с хидропонните култури, като най-съществената разлика е източникът на водата и хранителните вещества, разтворени в нея. А именно, воден разтвор на отпадните продукти от метаболизма на рибите.
Аквапоника - въведение
Това е метод за комбинирано производство на хранителни ресурси посредством хидропоника и аквакултури, който става особено популярен в последно време. Методът, наричан още "циркулационно рибовъдство", използва водата, в която са отглеждани риби или други водни животни, за отглеждане след това на растения.
Коментари
Публикуване на коментар