Нов процес ускорява производството на биодизел от водорасли

алгология, едноклетъчни зелени водорасли

    Денят, в който ще заменим обичайните горива с такива, произведени от водорасли, вече се появява на хоризонта, благодарение на технологичен процес, който превръща поток от концентрирани водорасли в нефтоподобна смес за по-малко от час.
Процесът използва аквариумна утайка, съдържаща 10-20% водорасли. Останалото тегло е вода. Тази смес се поставя във фурна под високо налягане, където се поддържа температура около 350 градуса по Целзий и налягане от около 211 кг/кв. см., за да се поддържа сместа в течна фаза.
    Douglas Elliot, представител на Тихоокеанската Северозападна Национална Лаборатория в Ричланд, Вашингтон, обяснява, че във въпросната фурна има "някои технологични трикове, с които другите хора не разполагат", и които подпомагат разделянето на био-нефта и други полезни вещества от водата.


    Около час след изливането във фурната, гравитацията разделя био-нефта от водата, изтичайки през другия край. "Ние можем да пречистим този био-нефт и да го трансформираме в течни въглеводороди, които лесно могат да заменят бензина, дизела и ракетното гориво, които произвеждаме от петрол днес." - добавя Elliot.

    След допълнителна обработка на водата може да се получи метан от останалия растителен материал. След тези процеси водата остава богата на азот и минерали (основно фосфор), която може да се използва за култивирането на повече водорасли.

алгология, водораслова биомаса

  Elliot и колегите му описват процеса в статия, приета за публикуване в Algal Research. Базираната в Юта компания Genifuel Corp. е лицензирала технологията и работи съвместно с индустриален партньор за построяването на стартова инсталация.

Бъдещи предизвикателства

    Сред ключовите предизвикателства пред превръщането на водорасловите био-горива във фактор на световните пазари е възможността за ефективно култивиране на достатъчни количества водорасли за превръщането им в био-горива, според Elliot.

    Има също регулаторни затруднения, като например пренаписването на стандартите и спецификациите, позволяващи да бъдат смесвани с, или изцяло заместващи обичайните петролни горива. "Фактът е, че те изглеждат малко по-различно, а имат и малко по-различни свойства" според Elliot.

източник: nbcnews.com

Коментари