Експеримент: Почва vs. Хидропоника

почва vs. хидропоника
[image source]
    Хидропониката като алтернатива на традиционното земеделие набира все по-голяма популярност поради редица предимства - контролираната среда улеснява многократно борбата с вредители и болести по растенията, многократно се понижава необходимостта от пестициди и хербициди, необходима е много по-малко вода и по-малко площ за отглеждането на растенията. В същото време хидропонни системи могат да бъдат разполагани в големите градове, което съкращава съществено времето за доставка и запазва вкусовите качества на плодовете и зеленчуците. Сред недостатъците на хидропониката са невъзможността да се отглеждат кореноплодни зеленчуци като картофи, цвекло, репички и др., както и отглеждането на дървета. 
    Традиционното земеделие разчита на почвено отглеждане, преимуществено на открито, което с нарастване на населението на земята среща все повече трудности и води до все повече негативни ефекти - ерозиране и изтощаване на почвата, което понижава хранителната стойност на отглежданите култури, изсичане на гори за разчистване на обработваеми площи, и други. 
    За да сравним преимуществата и недостатъците на традиционното почвено земеделие и по-новата хидропонна техника, ще проведем сравнително лесен експеримент в домашни условия.

Методика: 

    Отглеждане на тестово растение в 3 различни групи. 
  • Група 1: 3 растения в самостоятелни съдове, засадени в почва (контролна група). 
  • Група 2: 3 растения, поставени в самостоятелна статична хидропонна система с чиста вода, без добавен разтвор на хранителни вещества (течен тор).
  • Група 3: 3 растения в статична хидропонна система с добавен течен тор. 

Опитно растение:

    Тъмнолист босилек, Ocimum basilicum. Това е едногодишно тревисто растение, широко използвано като подправка в ежедневието. Има четириръбо стебло и достига до 60 см височина.

Фази:

  1. Посяване и прорастване на младите растения - семената са посадени в пелети от кокосови влакна, предварително напоени с вода. Друг вариант е кубчета от каменна вата, в случая кокосовите пелети бяха по-достъпни. И деветте растения са посяти при еднакви условия, за да имат еднакви предпоставки за старт.
  2. Пренасяне в съответната опитна среда - почва и съответните хидропонни системи.
  3. Нарастване и измерване на ключови показатели 

Ключови показатели:

    Ще бъдат измервани всяка седмица
  1. Ръст - измерван в мм, от първата видима част на стъблото до върха на стъблото
  2. Брой здрави листа
  3. Средна площ на лист
  4. Обща листна площ = брой здрави листа Х средна площ на лист
[ОБНОВЯВАНЕ][24.05.2020]: Към момента сме във фаза 1. Босилекът беше засаден в кокосовите пелети на 13.05.2020 и изглеждаше така:

Oceum basilicum, кокосови пелети
Oceum basilicum в кокосови пелети, 13.05.2020
    Девет дни по-късно наблюдаваме вече поникнали растения със стъбла от по няколко милиметра и първични листенца:
Oceum basilicum, кокосови пелети
Oceum basilicum в кокосови пелети, 22.05.2020
    И още два дни по-късно растенията нарастват още повече:
Oceum basilicum, кокосови пелети
Oceum basilicum в кокосови пелети, 24.05.2020
    Наблюдаваме също типичен положителен фототропизъм, т.е. нарастване на растението по посока на слънчевата светлина. Следващото обнояваване ще е при фаза 2 на експеримента, което очаквам да се случи до няколко дни.
 
[ОБНОВЯВАНЕ][31.05.2020]: Днес пристъпихме към фаза 2 - прехвърляне на растенията от пелетите за вкореняване към същинската среда за култивиране - почва и 2 вида хидропоника.

Ocimum basilicum, почва, контролна група
Ocimum basilicum, група 1, /контролна група/
    Контролната група е посадена в почва, камъчетата не са задължителни и ги сложих повече за "красота", но всъщност подобряват дренажа и донякъде предпазват от досадните дрозофили (а.к.а. винарки, плодови мушици).

Ocimum basilicum, група 2, само вода
Ocimum basilicum, група 2, само вода
    Група 2 е съставена само от растения, чиито корени са потопени в чиста вода, без течен тор. Камъчетата в случая са поставени върху памук и в случая имат за цел да направят филтър срещу проникване на водорасли във водата. Бурканите (т.нар. хидропонни системи в нашия случай са най-обикновени, леко модифицирани буркани) са облепени по този начин, за да блокират светлината, също с цел да инхибира развитието на водорасли. В капачките са направени няколко отвора, които да пропускат въздух - той също е важен за развитието на кореновата система. 

Ocimum basilicum, група 3, вода + течен тор
Ocimum basilicum, група 3, вода + течна тор

    Група 3 е аналогична на група 2 - само бурканите са по-различни и има добавени няколко милилитра течна тор за листни растения. Сега остава да изчакаме няколко дни до фаза 3 - нарастване и измерване на резултатите.

Коментари