Първата успешна генна терапия в света

ДНК
    Жител на американския щат Юта е първият пациент в света, преминал ретроградна генна терапия в университетската болница на Университета в Юта. Това е иновативна процедура, при която стволови клетки са насочени към сърцето, с цел да се възстановят увредени артерии и мускулна тъкан по възможно най-слабоинвазивен начин.
    Д-р Амит Пател, директор на Клинична Регенеративна Медицина и Тъканно Инженерство в Университета в Юта, започва проучвания в сферата на клетъчните и генни терапии преди 12 години, но едва наскоро получава разрешение да приложи такава терапия на Ърни Лайвли.
За да осъществи терапията, д-р Пател използва катетър, за да влезе в главната сърдечна вена, или коронарен синус. След което се надува малък балон, който блокира потокът на кръвта в посока извън сърцето, което позволява голяма доза от терапевтичния материал да бъде приложена директно към сърцето. Генната терапия в случая не касае използването на вирусна ДНК (което е рядкост, според д-р Пател). Вместо това се използва вещество, типично за човешката физиология - SDF-1 (stromal cell-derived factor), протеин, кодиран от гена CXCL12. Веднъж инжектирани, тези протеини служат като направляващ сигнал, който привлича стволови клетки към себе си. Така се стимулира организма да използва собствени стволови клетки, за да излекува и възстанови свои увредени тъкани и органи.
След като става първият пациент, преминал през тази процедура, Лайвли се завръща вкъщи и се възстановява успешно. Перспективите пред тази процедура са наистина големи и в недалечно бъдеще такава терапия би могла да замени стандартните към момента инвазивни процедури (байпаси, изкуствени клапи, дори цели изкуствени сърца).

източник: 33rdsquare

Коментари