Приложна Алгология - въведение

алгология, водорасли

    В последно време път си проправя една нова суровина, която би била равностойна по значение на нефта, природния газ и хранителните суровини. Това са водораслите. "Равностойна" всъщност не е най-точно казано, тъй като водораслите събират в себе си свойствата и на трите посочени суровини. Поради тази причина започвам систематизирано събиране на данни и изучаване на полезните за човека водорасли, вкл. устройство на талуса (едноклетъчни, колониални едноклетъчни и многоклетъчни организми), жизнени цикли, екология, методи за култивиране и оползотворяване на биомасата. Тяхно ценно качество е, че усвояват въглероден двуокис /парников газ/, и биомасата им се натрупва бързо, особено при едноклетъчните видове.

алгология, водорасли

Приложения

  • Био-горива - използват се микро-водорасли в тази насока, в някои видове маслата, служещи за тази суровина, представляват 60% и повече от сухото вещество. Могат да се използват за производството на редица горива с биологичен произход - био-дизел, етанол, водород, бутанол, метан и др. 
  • Хранителен ресурс - много видове едноклетъчни водорасли натрупват протеини в размер около 50% от сухото вещество, някои видове вече се използват като хранителни добавки (например Спирулина, Хлорела, Афанизоменон /известен като кламатско водорасло/). Освен това са източник на доста други полезни хранителни вещества, като витамини, микро- и макро-елементи, фибри и др. Важно е да се отбележи, че всяка водораслова клетка е обвита от целулозна клетъчна стена, която трябва да бъде мацерирана /частично или напълно разградена/. В противен случай човешката храносмилателна система не би била в състояние да усвои полезното съдържание на клетката. Това обаче не би било пречка за храносмилателната система на преживни животни, което пък превръща водораслите в полезна добавка към фуража, или направо в самостоятелен такъв.
  • Индустрии - тауринът, важна съставка на много енергийни напитки, се извлича от червени водорасли. Агарът, извличан също от червени водорасли, има доста широко приложение в лабораторната практика /хранителна среда за култивиране на различни видове микроорганизми/, в хранително-вкусовата и кулинарната промишленост /подтискащо апетита средство, заместител на желатина за вегетарианците, сгъстител за супи, при консервиране на плодове, за сладолед и други десерти, пречистващ агент в производството на бира, и мн. др./ .
  • Торове - морската трева, например, се иползва от векове в Британия за тор. След извличането на маслата за био-дизел и ферментирането на захарите в етанол/бутанол, остава налична биомаса с голямо съдържание на протеини в нея. Което я прави добър източник на азот за висшите растения при внасянето й в почвата. 
алгология, водорасли, биореактор, култивиране
Био-реактор за култивиране на водорасли
    Освен описаните по-горе осъзнати методи за употреба на водораслите, в природата имат безценен принос към развитието на екосистемите. На първо място, те използват светлина и въглероден двуокис, а отделят кислород, което позволява на много видове хетеротрофни организми да обитават водна среда. Освен това, служат за храна и в болшинството случаи това са първичните продуценти в хранителните вериги във водна среда. В други случаи, обаче, водораслите могат да бъдат и смъртоносни - при явление, известно като "цъфтеж на водата". При него става масово развитие на едноклетъчни водорасли, при което буквално задушават всички останали организми в мястото на цъфтеж. 
Що се отнася до култивирането им от човека, водораслите имат предимството да не се нуждаят от почва, поради което могат да се култивират на терени без стойност за селското стопанство /пустини, скалисти местности, дори и в градска среда по покривите на сгради, или в изоставени такива/. 
    Всички изброени факти показват потенциалната ценност на водораслите за в бъдеще. Има и доста спънки в технологично отношение, например технологията за извличане на био-горива все още не е рентабилна в икономическо отношение . Технологиите и науката, обаче, напредват с бързи темпове и в обозримо бъдеще е напълно възможно да използваме горива с биологичен произход, вместо настоящите фосилни горива /нефт и природен газ/.

Коментари