Непотъмняващи ябълки


   На какво се дължи потъмняването на ябълката, след като бъде отхапана или нарязана? На ензим, наречен полифенол оксидаза (ПФО, на английски - polyphenol oxidase, PPO), който, както подсказва името му, започва да окислява полифенолните съединения в клетката при контакт с въздуха. Полифенолите изпълняват различни функции, като на тях се дължат ароматът и вкусът на ябълката. Като краен продукт на реакцията остава пигмента меланин, който е с кафеникав цвят (на натрупването на същия пигмент се дължи потъмняването на човешката кожа през лятото).
   Компания, наречена Arctic Apples, разработва успешно генно модифицирани ябълки, които не продуцират ензима ПФО (PPO), респективно полифенолите не се окисляват толкова бързо и меланин не се натрупва с такава скорост. Резултатът? Ябълки, които не променят цвета си до 3 седмици след нарушаване на целостта им.
   НО, преди да изпаднем в ужас от словосъчетанието "генно модифицирани", нека разгледаме по-подробно как се случва целият процес и какви са евентуалните ползи за нас от такива ябълки.
   За експресията на ПФО са отговорни 4 гена, които биват заглушени в лабораторията на д-р Джон Армстронг, ръководител на научният екип на Arctic Apples. Генното заглушаване включва различни методи, целящи ограничаване на експресията на даден/и ген/и. В повечето случаи генното заглушаване (gene silencing) не успява да изключи напълно целевите гени, но поне 70% от генната експресия бива преустановена. Компанията не съобщава до каква степен са заглушени гените, но по груба преценка тази степен е около 90%.
   Тази първа стъпка се случва в петри с малко количество ябълкова тъкан. След окончателното потвърждение за успешна генна трансформация, тъканта бива култивирана до получаването на малко растение, което евентуално се премества в градина след това. Крайният резултат е ябълково дръвче, което произвежда много малко ПФО и неговите плодове не потъмняват (за да сме максимално точни - потъмняват много бавно).
   Компанията твърди, че техните ябълки са напълно идентични като хранителна стойност и физиологично действие с всички останали ябълки. Единствената разлика е липсата на потъмняване за по-дълъг период след нараняване на плода. Въздействието на полифенолите върху човешкия организъм е слабо проучено, но има вероятност да действат като антиоксиданти, подобно на някои витамини.

Източник: arcticapples.com

Коментари