Cocoon ще възстановява гори и ще създава нови

Cocoon, залесяване
Photo credit: Land Line Company

   Проблемът с обезлесяването и ерозията на почвата е добре известен и в последно време се задълбочава. Това се дължи на различни фактори, като климатичните условия и антропогенния фактор са сред съществените такива. Около 2 милиарда хектара от земната почва са ерозирали понастоящем, според Land Life Company. Компанията предлага възможно решение на проблема чрез свой продукт - Cocoon (Пашкул).
   По същество, Пашкул представлява воден резервоар с капацитет 25 литра, в центъра на който се разполага цилиндър с почва, в която е посадено младото дръвче. Водата достига до почвата и дръвчето посредством фитили. Самата почва е обогатена с микоризни гъби, които се срещат нормално в горската почва и освобождават ензими, които помагат на растението да усвои нутриенти (органичен азот, фосфор и желязо, най-вече), които биха били трудно достъпни за кореновата система иначе. Симбиозата между кореновата система на дръвчето и микоризните гъби е от критична важност за живота на растението. След захранването с вода, пашкула се затваря с капак, в който е оставен отвор само за растението. Младото дръвче е защитено с цилиндричен заслон, който го пази от насекоми, силно слънце и ветрове. Така окомплектован, пашкулът се заравя в земята, като само стеблото на дръвчето и заслона остават като надземни части.
   Корпусът на Cocoon е изработен изцяло от биоразградими материали, които включват хартиена пулпа, растителни остатъци и треви. Cocoon се разгражда за около година, като с разграждането си обогатява почвата около посаденото растение.
   Възстановяването на природата е едно от няколкото възможни приложения. Освен него, продуктът намира приложение и в ландшафтната архитектура (градска среда и покрай магистрали), а също и при отглеждането на растения със стопанска значимост. Според компанията производител, преживяемостта на посадените по този начин дръвчета е в рамките 80-95%.

 

Коментари