Разградима пластмаса от... утайка от кафе?

кофеинова утайка, разградима пластмаса
Image Source
    Целулозните фибри са в основата на повечето проекти за създаване на био-разградими пластмаси. И напълно разбираемо - това е природен полимер, продуциран в изобилие от растенията, които го използват за строежа на своите клетъчни стени. Въпреки, че за тези цели фибрите се добиват предимно от дървесни остатъци, ново проучване показва, че могат да се добиват и от огромните количества утайки от кафе, които човечеството бълва всеки ден.
Според International Coffee Organization кофеиновите утайки се равняват на около 6 млн тона годишно. Част от тях се компостират, имат потенциала да се използват за биогорива или филтри за въглероден диоксид, но огромната част от тези 6 тона се озовава на сметището.
    Екип, ръководен от професор Изуру Кауамура (Assoc. Prof. Izuru Kawamura) към Yokohama National University, решава дали този отпадък в крайна сметка не може да се използва като източник на целулозни фибри. Кофеиновите утайки със сигурност изглеждат обещаващо, предвид, че половината от тяхното тегло и обем се състои от целулоза. Учените използват процес на каталитична оксидация, който досега е бил използван за окисляване на клетъчни стени от бобови растения посредством катализатор. Получените целулозни влакна са с удобна унифицирана структура и реагират добре с поливинилов алкохол (полимер, често използван в производството на разградими пластмаси).
    "В днешно време все повече ресторанти и кафенета получават забрани да използват сламки за еднократна употреба. Следвайки това движение, ние се стремим да създадем прозрачна еднократна чаша за кафе и сламка чрез целулозни нано-влакна от кофеинови утайки." - споделя професор Кауамура за целите на проекта.

Източник: [NewAtlas]
Изследване: [SpringerLink]

Коментари