Кучетата, носовете им и техните способности

кучешки нос, кучета, термален сензор, ринариум
    Кучетата отдавна са известни със свръхчувствителните си носове и способността им да надушват миризми, невъзможни за долавяне от човешкото обоняние. Но дали дишането и обонянието са единствените функциии на кучешкия нос?  
    Ново проучване ни показва, че кучетата го използват и в ролята му на инфрачервен сензор за топлина. Проведено е от съвместно проучване на екипи от 2 университета - Lund University в Швеция и Eötvös Loránd University в Унгария, които провеждат двойки експерименти за установяване на това изненадващо "ново" свойство. Шведските учени провеждат експеримент, в който на 3 кучета са представени двойки обекти, един неутрален с температура приблизително равна на околната среда, и един с температурата на космат бозайник. След известно обучение кучетата били способни да различават двата обекта от разстояние 1.6 метра само на база на излъчената топлина.
    В същото време унгарските учени използват ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/, за да наблюдават как различни региони на кучешкия мозък реагират на топлинна стимулация със приблизително същите температури като в шведския експеримент. По-топлите обекти индуцират отговор в левия стоматосензорен асоциативен кортекс, тази част от мозъка, която обработва сензорните възприятия. Учените заключават, че сигналът към кортекса е дошъл най-вероятно от голата кожа около носа, позната като ринариум / ринарий. 
    "Кучешкият нос трябва да е студен, за да може да намери топло човешко тяло. Резултатите ни подсказват, че не е добра идея да си избирате куче, чиято порода ги прави неспособни да охлаждат носовете си. Също така, обучението на кучетата може да бъде по-ефективно ако топлина бъде използвана като допълнение към миризмите." - споделя Роналд Крьогер, професор в Lund University.

Източник: [newatlas]

Коментари