Нов метод със стволови клетки ускорява заздравяването на рани

    Стволовите клетки са многообещаващ медицински инструмент, който има потенциала регенерира органи и да възстановява тъкани в недалечно бъдеще. След успешните експерименти от 2007 на екипи от Kyoto University и University of Wisconsin-Madison, стволовите клетки стават по-достъпни и изследванията в тази област получават нов тласък.
    Мезенхимните стволови клетки (МСК) са отговорни за възстановяването на кости, хрущяли, мускулна тъкан и мастни клетки в тялото. В по-ново време учени установяват, че те имат по-широк лечебен потенциал. Въведени в увредена тъкан, МСК ускоряват формирането на нови кръвоносни съдове и редуцират възпалението. Пред тях стоят няколко проблема, все пак - инжектирането им със стандартни игли може да причини допълнително увреждане на тъканта, например. Освен това е нужно инжектирането на огромен брой клетки, за да се подсигури извършването на функцията им.
микро-игли, различни видове
Микро-игли, различни видове
[ФОТО]

    В ново изследване учени от Terasaki Institute и University of California Los Angeles (UCLA) разработват нов, неинвазивен метод за доставяне на МСК в увредената тъкан. Вместо да ги изсипват в големи количества, екипът се фокусира над поддържането на клетките здрави и живи за по-дълъг период. За целта използват матрица от желатин, позволяваща на МСК да се захващат, абсорбират хранителни вещества и да лекуват наранената тъкан. В следващата стъпка учените използват микро-игли, достатъчно тънки да проникват през тъканта без да я нараняват. Микро-иглите са направени от желатиновата матрица с включени стволови клетки в нея, опаковани в по-твърд биоматериал, наречен PLGA (Poly Lactic-co-Glycolic Acid, поли-лакто-гликолова киселина). Доставени в тъканта, PLGA се разтваря първа, освобождавайки желатиновите матрици с МСК в тях. В лабораторни условия 90% от инжектираните клетки са все още живи и функциониращи 24 часа след интервенцията. 
    Екипът провежда опити с мишки, в които малка част от кожата е отстранена. Микро-иглите са въведени в миниатюрната рана посредством добрият стар скоч/тиксо/, който може лесно да бъде отстранен след интервенцията. Екипът нарича системата Detachable Hybrid Microneedle Depot (d-HMND), което на български би трябвало да е разглобяемо хибридно депо за микро-игли. По всичко личи, че системата работи - учените отчитат ускорено свиване на раната, редуцирано възпаление, нов растеж на кожа и козина, както и стимулирано ремоделиране на тъканта и образуване на нови кръвоносни съдове. 

Източник: [newatlas]

Коментари